diabetische nefropathie


diabetische nefropathie 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; specialistisch)

aantasting van de nieren als gevolg van diabetes (suikerziekte)

Algemene voorbeelden


Door diabetes kunnen de nieren beschadigen. Dit heet diabetische nefropathie.

https://www.nieren.nl/bibliotheek/3-nierziekten/42-nierschade-door-diabetes/411-wat-is-nierschade-door-diabetes

Glucose is een soort suiker. Bij te veel glucose in het bloed hebt u een 'te hoge bloedglucose'. [...]. De glucose beschadigt de nierfilters. De nieren moeten harder werken en er ontstaan littekens op de nierfilters. Diabetes gaat vaak samen met hoge bloeddruk. Ook dat veroorzaakt schade aan de nieren. De nierschade die op deze manier ontstaat, heet diabetische nefropathie (nefropathie betekent nierziekte).

https://www.nieren.nl/bibliotheek/3-nierziekten/42-nierschade-door-diabetes/411-wat-is-nierschade-door-diabetes

Bij zo'n 30 procent van de mensen met diabetes ontstaat na verloop van tijd nierschade. De belangrijkste oorzaak is langdurig verhoogde bloedglucose. Ook een hoge bloeddruk speelt een belangrijke rol; er zijn zelfs aanwijzingen dat alleen al de aanleg voor het ontwikkelen van een hoge bloeddruk van invloed kan zijn. Onder rokers is het percentage mensen met diabetische nefropathie een stuk hoger dan bij niet-rokers.

https://www.diabeteswiki.nl/index.php?title=Nieren,

Diabetische nefropathie. Het ontstaan van microalbuminurie bij personen met type 2 diabetes is geassocieerd met een verhoogd voorkomen van diabetische complicaties, zoals hypertensie, cerebrovasculair en perifeer vaatlijden, polyneuropathie en retinopathie, en sterfte door hart- en vaatziekten. Vaak wordt gerapporteerd dat het stijgen van de eiwit uitscheiding in de urine gepaard gaat met stijgen van de gehalten van cholesterol en triglyceriden. Bij het ontstaan van gevorderde en terminale nierinsufficiëntie nemen de stoornissen in de vetstofwisseling toe. Meestal worden verhoogde spiegels van triglyceriden en LDL-cholesterol en apoB gevonden, terwijl het HDL verder daalt. Ophoping van de A.G.E. vorming veranderde vetdeeltjes versnelt de atherosclerose. Daarnaast is in het verleden gesuggereerd dat afwijkingen in het lipiden spectrum een rol spelen bij de snelheid, waarmee de nierfunctie in de loop van de tijd vermindert. Alleen bij personen met type 1 diabetes is dit vastgesteld, het is niet bekend of voor mensen met type 2 diabetes hetzelfde geldt.

http://www.intmed.unimaas.nl/endo/